Energiebespaartips
Als u energie bespaart, zorgt u ervoor dat minder co2 wordt uitgestoten én u ook nog eens geld bespaart. Wij hebben een paar tips voor u op een rijtje gezet.
Anders verwarmen
Met 6 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan.
- Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar.
- Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
- Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
- Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
- Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
- Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.
Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je in een gemiddelde eengezinswoning zo'n 700 euro per jaar besparen. Zuinig stoken is vooral belangrijk als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Al blijft de beste tip dan, om je huis beter te isoleren.
Als je slimmer en efficiënter verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat (je stoot minder CO2 uit) en voor je energierekening (die is lager). Je hoeft niet bang te zijn dat het minder comfortabel wordt in huis. Het gaat er vooral om dat je de verwarming lager zet als er niemand thuis is of iedereen in bed ligt. En dat je de verwarming laag zet of uitdraait in kamers waar je niet bent.
De kraan
Mengkraan, mondstuk en doorstroombegrenzer
Je warme kraan niet verder open draaien dan nodig helpt verspilling van warm water tegengaan bij de kraan in de keuken of bij een wastafel.
Thermostatische mengkranen helpen ook, omdat ze sneller en makkelijker water van de juiste temperatuur geven - er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven (raadpleeg de winkelier), besparen ook gas omdat ze voorkomen dat je ongemerkt warm water bijmengt.
Ongemerkt minder water
Je voorkomt dat er onnodig veel water uit de kraan komt met waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.
De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je energiebesparende kranen aan volumestroomklasse Z of het logo van Kiwakeur laagverbruik.
Waterkoker versus kokendwaterkraan
Er zijn tegenwoordig allerlei kokendwaterkranen op de markt. Met zo’n kraan komt er direct kokend water uit je keukenkraan. Makkelijk in gebruik, maar meestal is een kokendwaterkraan veel onzuiniger met energie dan een elektrische waterkoker of een fluitketel. Er is namelijk altijd standby-verbruik voor het op temperatuur houden van je warme water in de boiler. Dit is beperkt bij zeer goed geïsoleerde modellen. Als je pasta kookt met water rechtstreeks uit de kokendwaterkraan bespaar je wel gas, maar qua energie bespaar je niks. Een combikokendwaterkraan die is aangesloten op de keukenkraan is soms een zuiniger alternatief voor het gebruik van een elektrische boiler die ver buiten de keuken is geïnstalleerd, of als de combiketel heel ver weg staat van de kraan.