Veel gestelde vragen

Radiator-ventilator: sneller warm met minder energie

Met een radiator-ventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je aan de onderkant van de radiator plakt. Ze werken alleen als jouw radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Als de verwarming gaat branden, gaan de ventilatoren draaien. Daardoor verspreidt de warme lucht zich sneller en is de kamer eerder warm. Dat scheelt energie: de verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag). Hoeveel je precies bespaart is niet bekend. Verkopers noemen een besparing tot 30% (in combinatie met waterzijdig inregelen), maar dat is nog niet aangetoond. Je sluit de ventilator aan op het stopcontact, maar het apparaatje verbruikt bijna geen stroom.

Er zijn verschillende types: sommige apparaatjes leg je bovenop de radiator, andere plak je met magneten aan de onderkant. Die aan de onderkant zijn effectiever. Per stuk kosten ze tussen de 37 en 333 euro, afhankelijk van het type en de grootte. Van de goedkopere heb je er vaak meer dan één per radiator nodig. De duurdere zijn op lengte van de radiator te bestellen. Ook goed om te weten: de ventilator maakt wat geluid, wat sommige mensen storend vinden. Ben je gevoelig voor geluid, probeer er dan eerst één uit.


Back to Index

Besparen met verwarmen

Bespaartips verwarming

Met 6 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht, zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu en ’s nachts op 15 graden.

Duurzaam-en-zuinig-verwarmen-bij-tekst-2-credit-chantal-bekker-milieu-centraal.jpg

Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 700 euro per jaar besparen. Zuinig stoken is vooral belangrijk als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Al blijft de beste tip dan, om je huis beter te isoleren.

Als je slimmer en efficiënter verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat (je stoot minder CO2 uit) en voor je energierekening (die is lager). Je hoeft niet bang te zijn dat het minder comfortabel wordt in huis. Het gaat er vooral om dat je de verwarming lager zet als er niemand thuis is of iedereen in bed ligt. En dat je de verwarming laag zet of uitdraait in kamers waar je niet bent.

6 Tips verwarmen zonder verspillen

  • 1 Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar.
  • 2 Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
  • 3 Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  • 4 Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
  • 5 Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
  • 6 Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Back to Index

Besparen in de keuken

Mengkraan, mondstuk en doorstroombegrenzer

Je warme kraan niet verder open draaien dan nodig helpt verspilling van warm water tegengaan bij de kraan in de keuken of bij een wastafel.

Thermostatische mengkranen helpen ook, omdat ze sneller en makkelijker water van de juiste temperatuur geven – er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven (raadpleeg de winkelier), besparen ook gas omdat ze voorkomen dat je ongemerkt warm water bijmengt.

Ongemerkt minder water

Je voorkomt dat er onnodig veel water uit de kraan komt met waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.

De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je energiebesparende kranen aan volumestroomklasse Z of het logo van Kiwakeur laagverbruik.

Waterkoker versus kokendwaterkraan

Er zijn tegenwoordig allerlei kokendwaterkranen op de markt. Met zo’n kraan komt er direct kokend water uit je keukenkraan. Makkelijk in gebruik, maar meestal is een kokendwaterkraan veel onzuiniger met energie dan een elektrische waterkoker of een fluitketel. Er is namelijk altijd standby-verbruik voor het op temperatuur houden van je warme water in de boiler. Dit is beperkt bij zeer goed geïsoleerde modellen. Als je pasta kookt met water rechtstreeks uit de kokendwaterkraan bespaar je wel gas, maar qua energie bespaar je niks. Een combikokendwaterkraan die is aangesloten op de keukenkraan is soms een zuiniger alternatief voor het gebruik van een elektrische boiler die ver buiten de keuken is geïnstalleerd, of als de combiketel heel ver weg staat van de kraan.


Back to Index

Ik heb een bedrijf aan huis. Kan ik meedoen?

De regeling voor de korting op de energiebelasting sluit een aantal groepen ondernemers uit, bijvoorbeeld als je speculeert met onroerend goed of als je in energie handelt of een woningcorporatie bent. Uw huis moet in elk geval voor meer dan 50% worden gebruikt als woonhuis.


Back to Index

Ik ben huurder. Kan ik dan ook meedoen?

Ja, tenzij u inclusief energiekosten huurt. U moet dus zelfstandig afnemer zijn van stroom.


Back to Index

Eigen panelen

Ik heb eigen zonnepanelen, kan ik dan nog steeds profiteren van het lidmaatschap?

Jazeker, stel u heeft een jaarverbruik van 3500 kWh uw eigen panelen leveren 2500 kWh. U wordt dan lid voor het resterende deel, namelijk 100o kWh.
Over dit resterende deel ontvangt u het voordeel op de energiebelasting.


Back to Index

Goedkoper

Een andere energiemaatschappij is goedkoper dan ENGIE, waarom zou ik dan overstappen en lid worden van Zonnige Start?

Er zijn inderdaad prijsvechters die goedkopere energietarieven hanteren dan ENGIE, maar als u lid word van Zonnige Start en dus ook overstapt

naar ENGIE profiteerd u van een gecombineerd voordeel. Namelijk de combinatie van de korting op de energiebelasting omdat u lid bent van Zonnige Start

en de gunstige tarieven van ENGIE zorgt er voor dat u veel meer bespaart dan wanneer u zou overstappen naar een prijsvechter. Zelfs als u gebruik zou maken

van het aanbod van Vereniging Eigen Huis bent u nog goedkoper uit met bovenstaande combinatie.


Back to Index

Kan ik ook via Zonnige Start overstappen naar ENGIE zonder lid te zijn?

Jazeker kunt u overstappen naar ENGIE via Zonnige Start zonder lid te zijn. Zelfs dan profiteert u al van scherpe energietarieven.
Echter kunt dan niet profiteren van de korting op de energiebelasting.


Back to Index

Kan ik zomaar overstappen?

Wanneer u pas geleden een contract heeft afgesloten met een energieleverancier dan zal deze een overstapboete in rekening brengen.
ENGIE vergoed deze boete tot een maximum van € 125.  Bent u echter al langer bij dezelfde energieleverancier dan is de kans groot dat u
maar een maand opzegtermijn heeft. U hoeft dan geen boete te betalen


Back to Index

Betaalt ENGIE een eventuele overstap boete?

Ja, tot een maximum van € 125.


Back to Index

Wanneer ik als lid overstap naar ENGIE, krijg ik dan automatisch de korting op de energiebelasting wanneer de panelen productief worden?

Ja, u krijgt dan automatisch de korting op de energiebelasting


Back to Index